W dniach: 10-12 kwietnia 2013 r. w budynku warszawskiej Giełdy Papierów Wartościowych odbył się konkurs na Najlepsze Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo organizowany już po raz 18 przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości. Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo Toststój działające przy Technikum Gastronomiczno-Hotelarskim nr 10 w Krakowie znalazło się w trzydziestce najlepszych miniprzedsiębiorstw w Polsce uzyskując tytuł finalisty! Cały ogrom pracy wykonany na rzecz miniprzedsiębiorstwa, poświęcony czas, często zarwane noce nie poszły na marne! Spółka Toststój osiągnęła zamierzony cel! Okazała się jedną z trzydziestu najlepszych spośród stu trzydziestu startujących w konkursie!
Czytaj więcej: 10-12.04.2013 - Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo TOSTSTÓJ
We wtorek 12.03.2013 r. w bielskim Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych trwały kuchenne zmagania w ramach IV Bielskiego Regionalnego Konkursu Kulinarnego „Finezja smaku potraw z cielęciny”. W szranki o tytuł najlepszego kuchmistrza, który przyrządzi najpyszniejszą cielęcinę, stanęło dziewiętnastu młodych kucharzy z Cieszyna, Żywca, Bielska-Białej, Wisły, Bydgoszczy, Rybnika, Jastrzębia Zdroju, Wodzisławia Śląskiego oraz Gliwic. W kuchennych zmaganiach wziął także udział Sebastian Szafrański z kl. IV b, który przygotował potrawę: udziec nadziewany musem jajecznym i borowikami podany na sosie żurawinowym ze szparagami z emulsją lubczykową- cytrynową. Sebastian za swoje umiejętności kulinarne został wyróżniony i otrzymał Puchar Mistrza Smaku.
Czytaj więcej: 12.03.2013 - IV Bielski Konkurs Kulinarny
W dniu 5 marca 2013 roku w Żabnie koło Tarnowa odbył się VI Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych. W konkursie wzięły udział dwuosobowe zespoły z 20 szkół województwa małopolskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy IVc Laura Kubler i Joanna Mrozowicz. przygotowane przez panią Iwonę Katarzyńską. W pierwszym etapie konkursu uczniowie rozwiązywali test z ogólnej wiedzy gastronomicznej, w drugim zaś przygotowywali aranżację okolicznościowego stołu pt. „Zimowe wspomnienie letnich wakacji”. Do ważnych elementów oceny praktycznej należały między innymi własna inwencja, oryginalność raz prezentacja uczniów.
Czytaj więcej: 05.03.2013 - VI Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności GastronomicznychZłoty medal dla Aleksandry Więcławek z klasy IV b w XI Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym „SWEET CUP 2013”.
26-27.02.2013 r. w Presovie na Słowacji odbył się XI Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2013”, w którym uczestniczyło 19 reprezentacji szkół. Konkurs odbywał się w czterech kategoriach: kucharz, cukiernik, sprzedawca i dekorator. Uczniowie naszej szkoły brali udział w dwóch kategoriach: kucharz i cukiernik. Konkurs przebiegał pod tytułem „Czekalodowa Pokusa”.
Czytaj więcej: XI Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2013”